Location
Richmond, VA

Client
Salisbury Country Club

Service Type

Project Type

Size
12,500 SF

Completion
2021

Established in 1963, Salisbury Country Club has served the Richmond community for decades as a premiere golf destination with a tennis complex, aquatics facility and an extensive calendar of social events. Seeing an opportunity to gain new members and capture the growing population in the greater Richmond area, the club’s Board of Directors sought to refresh the colonial-style interiors it had maintained since inception. Salisbury’s main objective was to reposition the clubhouse as a sophisticated lounge environment for socializing, upscale dining, and private events. While it had experienced several surgical renovations in the past, this most recent intervention modernizes the 12,500-SF space into a preeminent entertainment destination.

Upon entry into the clubhouse’s reception, signature lighting, custom artwork, and a feature lacquer ceiling create a distinctive first impression for members and guests alike. A central gallery corridor connects the main entry to surrounding amenity and lounge spaces. The gallery highlights a newly established art program featuring curated works by Virginia-based artists.

Opposite reception, the 1,800-SF Oak Room restaurant and bar anchors the gallery with an elegant custom wine storage solution. Walnut cabinetry and integrated lighting prominently showcase the Club’s extensive and curated collection, previously stored out of view. The restaurant connects to an extended exterior terrace and lounge space for outdoor dining.

Choosing to preserve the original wood-frame structure posed several challenges including addressing low ceiling heights which couldn’t be raised above 9-feet. Additionally, the central, interior corridor was blocked from natural light. Because it serves as the main conduit to the rest of the club, the corridor required several upgrades to improve acoustics and remain accessible and attractive. Designers collaborated to produce a custom coffer tiled product that met budgetary restraints, while sconce lighting and perimeter cove lighting create an ambient, airy glow.

The new design departs from a typical country club environment, challenging the customary neutral palette and leveraging materiality to establish a warm, hospitality-driven perspective appealing to members across generations. Mohair and velvet furniture combine with rustic leathers and wood finishes while navy and hunter green tones contrast against pops of metallics and bright accents. An abundance of wood, Walter Morris Hunt wallcoverings, and other natural elements articulate the vernacular aspect of traditional Virginia architecture.

Whether members are entertaining clients, enjoying family time, or seeking a personal escape, the new and improved Salisbury Country Club delivers. As it reopens its doors, prospective and long-standing members will be delightfully immersed in a contemporary, elegant atmosphere, that not only fosters community but makes them feel truly at home.