Location
Alexandria, VA

Client
Confidential

Service Type

Project Type

Size
15,000 sf

Completion
2010

Awards
2011 AIA Potomac Valley Citation Award,
Built Interiors

ISA wanted to incorporate as many green aspects as possible into the design of the space while showcasing its brand and mission and remaining cost-conscious. The client also wanted its 15,000 sf space—with its barbell-like floor plan, wider at both ends and narrower in the middle—to feel larger, to accommodate future growth, and to foster communication and employee interaction.

  • The sleek, modern design is built around the concept of neon and the flow of light it creates. This showcases the client’s brand and mission which is dedicated to improving the on-premise sign and visual communication industry.
  • Neon lighting was used to create a vibrant blue, green and magenta color scheme. Color is used to indicate different zones: Green – gathering, Blue – work function and Magenta – wayfinding.
  • The design team maximized spaces using a glass-front, sliding door system by Frezza Wall, saving enough space for growth of offices and workstations.
  • Glass office fronts maximized natural lighting and also provided an opportunity for graphics and branding. The requirement for privacy within the office was addressed by varying the height of the translucent graphics, providing privacy to the occupant while seated at the desk and allowing vision into the office from the corridor only when standing.
  • Additional green strategies included: the use of fluorescent lighting throughout the space; occupancy sensors on all the offices; the vigilant use of materials; low VOC paints; and Greenguard certified workstations.

Workplace Strategies

  • Because the space was long and narrow, the designers centrally located shared support functions including reception, conference, pantry and copy room along the main circulation route allowing staff from both ends of the floor to meet in the middle.
  • The designers facilitated collaboration among employees and the opportunity for incidental contact by centralizing and arranging all of the common spaces.
  • Glass-fronted offices located along the window were designed to allow natural light into the interior work areas.
  • Conference rooms used sliding partitions to divide the room and provide flexibility.